Hoelang gaat een matras mee en hoe onderhoud ik mijn matras?

Natuurlatex matras: acht jaar 

Pocketveermatras: acht tot tien jaar. 

De feitelijke levensduur is afhankelijk van uw gewicht, of u het matras regelmatig keert en of u het matras onderhoudt.

Gewicht
De veerkracht van het matras gaat eerder achteruit bij zware slapers. Het is daarom van belang dat u het juiste matras bij uw gewicht kiest. Zware slapers doen er goed aan op te letten of hun matras nog voldoende veerkracht heeft.

Keren
Als u uw matras regelmatig draait en keert (1 x per seizoen), wordt het materiaal afwisselend belast, wat de levensduur verlengt.

Onderhoud
Ook onderhoud is van belang voor een langere levensduur:

  • laat uw matras 's morgens luchten door nog niet meteen uw dekbed eroverheen te leggen, zodat het matras goed droog wordt. 
  • Keer uw matras iedere drie maanden. Dat kan horizontaal en verticaal. 
  • U kunt de Yumeko matrassen niet stofzuigen: dat zorgt voor een onevenredige verdeling van de wollen afdeklaag. 
  • Het is goed voor de levensduur als u een matrasbeschermer onder uw matras legt (zeker bij latten- en spiraalbodems) en een goede, dikke molton gebruikt. Beide producten beschermen uw matras: tegen slijtage en tegen vocht. 
  • De tijk is afneembaar en kunt u indien nodig laten  reinigen bij de stomerij. Het leren label kan vlekken geven. Vraag de stomerij het leren label te vermijden bij het reinigen. Overigens is geregeld wassen van de tijk niet nodig. Vlekken kunt u het beste voorzichtig verwijderen met een ecologische vlekken verwijderaar (Traay of Ecover vlekkenreiniger). 
  • Stel het matras niet bloot aan direct zonlicht.