Waarom is het eendendons van Yumeko niet meer RDS-gecertificeerd

Voor onze dekbedden en kussens met eendendons, zijn we in mei 2021 overgegaan van het RDS-certificaat naar Downpass-certificaat. Het eendendons is ondanks de aanpassing van het certificaat, nog steeds afkomstig van dezelfde toeleverancier en dezelfde eendenboeren. De omstandigheden en regels waaronder de eenden gehouden worden, zijn gelijk gebleven.

De reden voor de wissel is dat de regels binnen RDS zijn veranderd, en vanwege Nederlandse milieuwetgeving is het niet mogelijk om aan al deze regels te voldoen. In Nederland zijn regels om de uitstoot van stikstof en ammoniak in de vrije natuur te beperken, en daarom worden de eenden – onder de juiste omstandigheden – binnengehouden.

Verder lijken de standaarden van RDS en Downpass erg op elkaar, zo is het bijvoorbeeld verplicht om de dieren minimale bewegingsruimte te bieden en er is altijd toegang tot vers drinkwater en voer. Ook is levende pluk uit den boze, evenals dwangvoeding. 

Naast de standaarden van het certificaat, heeft onze toeleverancier additionele eisen aan dierenwelzijn, waaronder regels voor het transport van de dieren.