Hoe kies ik materiaal: dons, wol, TENCEL™ of linnen?

Dons

Dons is heerlijk warm en luchtig en heeft een luxe imago. Veel mensen zweren daarom bij donzen dekbedden. Dons heeft zeer uitstekende isolerende, vochtregulerende en ventilerende eigenschappen. De dekbedden vormen zich goed naar uw lichaam. Ze zijn erg licht en luchtig. Zelfs bij het dikste donzen dekbed voelt u niet veel gewicht. Omdat een donzen dekbed zo luchtig en volumineus is, heeft u het gevoel dat u in een heerlijk royaal nestje ligt. Yumeko’s tijken zijn extra dicht geweven, zodat de huisstofmijt niet kan doordringen. 

Yumeko heeft wat dons betreft een breed aanbod.

  • Eendendons: Onze ‘reguliere’ donzen dekbedden zijn gevuld met 100% eendendons (dus puur dons, zonder veertjes) met het Downpass-certificaat 
  • Ganzendons: De dons ‘deluxe’ collectie van Yumeko bevat biologisch ganzendons uit Duitsland. Daar worden ganzen gehouden voor de vleesteelt op kleinschalige, biologische vrije-uitloopboerderijen. DOWNPASS gecertificeerd.
  • Half dons: Dat is de ietwat vreemde benaming voor een mix van 85% veertjes en 15% dons. Dit dekbed is volumineuzer, zwaarder (2,5x) en minder soepel dan de dekbedden van puur dons. Het is een heerlijk dekbed voor mensen die van dons houden maar de voorkeur geven aan een dekbed met wat massa.
  • Recycled dons: Gevuld met het mooiste gerecyclede dons (70%) en de fijnste gerecyclede veren (30%) – van zowel eenden als ganzen. We hergebruiken alleen hoogwaardig dons en veertjes (uiteraard zorgvuldig gereinigd) die nog meer dan genoeg veerkracht hebben.
  • Tot slot is eiderdons misschien het meest bijzonder dons in onze collectie. Het is afkomstig van wilde eenden, die jaarlijks aan de kust van IJsland hun nestjes bouwen. Zij bouwen nestjes voor hun eieren en als bouwmateriaal gebruiken de eend hun eigen donsveertjes. Na het broedseizoen, als de moedereenden en de kuikens het nest verlaten hebben, wordt het eiderdons geraapt en ingezameld.
     

Wol

Wol is zwaarder dan andere vullingen en wordt vaak gekozen door mensen die het fijn vinden om echt het gewicht van hun dekbed te voelen. Bovendien is wol een uitstekend ademend en vochtregulerend materiaal. Een wollen dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed. Het is zowel geschikt voor de zomer als voor de winter. Wol is lekker warm, maar door de ventilerende eigenschap is het in de zomer niet té warm. Vanwege de lanoline is wol stofvrij en dus anti-allergeen.

 TENCEL™

Deze vezel is volkomen plantaardig, vervaardigd uit eucalyptushout, dus 100% diervrij. Dankzij de structuur van de vezel neemt het uitstekend vocht op (50% meer dan katoen) waardoor uw dekbed niet klam wordt. Een TENCEL™ dekbed vormt zich minder naar uw lichaam dan een donzen dekbed, maar door de speciale stiksels op de tijk valt het goed om u heen. Het is zwaarder dan dons en linnen, maar lichter dan wol. Vooral bij het dikke winterdekbed voelt u echt dat er iets op u ligt. Veel mensen vinden dat een prettig gevoel. Net als een wollen en linnen dekbed is TENCEL™ zowel geschikt voor de zomer als voor de winter. Het is lekker warm, maar door de ventilerende eigenschap is het in de zomer niet té warm. Het gladde oppervlak van de TENCEL™-vezel maakt het antibacterieel en anti-allergeen.

 Linnen

Lichter dan TENCEL™, maar heeft hetzelfde warmtegevoel, aangezien het linnen vermengd is met 30% katoen. Linnen is gemaakt van vlas en die vezel is vrij plat. Katoen geeft de vulling een grilliger vorm, waardoor het beter warmte kan vasthouden. Net als TENCEL™ zijn linnen en katoen volledig plantaardig en dus een uitstekende vegan keuze.

 

Linnen neemt goed vocht op (een derde van zijn eigen gewicht), maar TENCEL™ is daarin de kampioen. Daarentegen is linnen weer beter in het afvoeren van warmte. Linnen kan een optie zijn voor mensen die een natuurlijke, plantaardige vezel willen, maar liever een onder een lichter dekbed slapen dan TENCEL™. Linnen is hypoallergeen.