Wat is het verschil tussen biologisch katoen en ‘gewoon’ katoen

Katoen is het vuilste landbouwproduct op aarde. Voor iedere 1-persoons dekbedovertrek met sloop wordt circa 1 kilo chemicaliën gebruikt. Het land, de katoenboer en de dieren die op het land leven, leiden daardoor grote schade. 

Het grootste verschil tussen de biologische en gangbare katoenteelt is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Verder wordt er bij biologische katoenteelt regelmatig van gewas gewisseld om uitputting van de grond tegen te gaan. Katoen wordt bijvoorbeeld afgewisseld met granen en peulvruchten. ‘Boeren’ zoals boeren bedoeld is dus. Of met de natuur werken in plaats van tegen de natuur. 

Ook bij de productie worden er alleen natuurlijke en onschadelijke verf- en bleekmiddelen gebruikt in plaats van vele giftige chemicaliën. Het katoen van Yumeko verbruikt een stuk minder water dan gewoon katoen, omdat het wordt verbouwd in een gebied waar voldoende regen valt en er door het niet toepassen van chemicaliën veel minder water nodig is tijdens de productie. Tenslotte mag er bij de teelt van biologisch katoen geen gebruik worden gemaakt van genetische gemanipuleerde planten en zaden.