Waar komt Yumeko dons vandaan?

In onze collectie hebben we ondertussen vier soorten dons, en verschillende warmteklassen. Voor meer info over de warmteklassen, Klik hier

Bij al onze materialen streven we naar een zo min mogelijke belasting op milieu, mens en dier. We kennen al onze ketens, wat betekent dat we het dons kunnen traceren tot aan de bron. Door mogelijkheden of juist belemmeringen in bepaalde productieketens, zijn er een aantal verschillen tussen onze donssoorten.

Eendendons: de eenden die het dons leveren voor onze dekbedden en kussens leven in Nederland. Het is een korte keten. De boerderijen waar wij mee werken zijn RDS-gecertificeerd (Responsible Down Standard). Dit betekent dat de desbetreffende boerderijen jaarlijks worden gecontroleerd op een flink aantal eisen op het gebied van dierenwelzijn. Denk hierbij aan eisen op gezondheid, beweging en voeding. De eenden worden gehouden voor hun vlees, na de slacht worden het dons en het vlees van elkaar gescheiden. 

Ganzendons: de ganzen waarvan het dons voor onze dekbedden en kussens afkomstig is leven in Duitsland en zijn gecertificeerd met het Downpass-keurmerk. Ook dit wordt jaarlijks gecontroleerd door een externe partij waarbij wordt gekeken naar gezondheid, beweging en voeding. Ons ganzendons is van biologische afkomst. De ganzen worden gehouden voor hun vlees, na de slacht worden het dons en het vlees van elkaar gescheiden.

Recycled dons: ons recycled dons is een mix van dons en veertjes, van zowel ganzen als eenden. Gebruikt dons wordt ingezameld; gereinigd en daarna gecontroleerd op kwaliteit. Alleen het bruikbare dons wordt opnieuw gebruikt in onze producten. Het beschadigde dons krijgt een nieuwe bestemming als plantenvoeding. 

Eiderdons: dit dons komt van eidereenden die in de vrije IJslandse natuur leven. In het broedseizoen maken vrouwtjeseenden een nestje van dons. Als de eieren zijn uitgebroed, verlaten de moeder en haar kuikens het nest. Het dons wordt verzameld en gebruikt voor onze eiderdonzen dekbedden. Voor deze diervriendelijke methode van donsverzameling betaal je als klant een flinke prijs. 

Slaapt u liever onder een dekbed zonder dierlijk materiaal? Neem dan een kijkje bij onze dekbedden van plantaardige vezels, bijvoorbeeld tencel.