Waar komt Yumeko dons vandaan?

Bij Yumeko bieden we verschillende soorten dons aan.  

Het eendendons van Yumeko is afkomstig van eendenboeren in Nederland of net over de grens uit Duitsland. Het ganzendons komt uit Duitsland en is van biologische herkomst. Wij vinden het belangrijk om de dons-keten zo lokaal mogelijk te houden, zodat deze volledig transparant en traceerbaar is. 

Zowel ons eendendons als ganzendons is Downpass gecertificeerd. Het keurmerk geeft consumenten de garantie dat het dons en de veren die als vulling worden gebruikt op verantwoorde wijze zijn geproduceerd en afkomstig zijn uit streng gecontroleerde en traceerbare toeleveringsketens. Een keurmerk is nodig om uit te sluiten dat er levende pluk, dwangvoeding en het houden van dieren in kooien plaatsvindt.   

Daarnaast hebben we eiderdons in onze collectie, afkomstig uit IJsland. De eidereenden leven hier in de vrije natuur en elk voorjaar bouwen zij nestjes om hun eieren uit te broeden. Deze nestjes bouwen zij van hun eigen dons. Het eiderdons wordt na het broedseizoen geraapt om vervolgens in dekbedden te gebruiken.   

Tot slot hebben we gerecycled dons in onze collectie. Dit dons wordt via verschillende Nederlandse stromen ingezameld door onze donsleverancier. Ook onze eigen klanten kunnen via onze dons-recycleservice aan deze stroom bijdragen! Het ingezamelde dons is een mix van dons en veertjes en kan afkomstig zijn van zowel ganzen als eenden. Het dons wordt in Nederland gewassen, gekeurd en tot een nieuw product gemaakt.