Waar komt Yumeko dons vandaan?

 

Bij Yumeko bieden we verschillende soorten dons aan: 

Het eendendons van Yumeko is afkomstig van eendenboeren in Nederland of net over de grens uit Duitsland. Het ganzendons komt uit Duitsland en is van biologische herkomst. 

Zowel ons eendendons als ganzendons is Downpass gecertificeerd. Dit betekent dat er een aantal dierenwelzijnsregels zijn opgesteld en dat de bijbehorende boerderijen daar jaarlijks op gecontroleerd worden. Regels gaan onder andere over minimale bewegingsruimte, toegang tot voedsel en vers drinkwater, geen levende pluk en geen dwangvoeding. 

Daarnaast hebben we eiderdons in onze collectie, dit is afkomstig uit IJsland. De eidereenden leven hier in de vrije natuur en elk voorjaar bouwen zij nestjes om hun eieren uit te broeden. Deze nestjes bouwen zij van hun eigen dons. Het eiderdons wordt na het broedseizoen geraapt om vervolgens in dekbedden te gebruiken. 

Tot slot hebben we gerecycled dons in onze collectie. Dit dons wordt via verschillende Nederlandse stromen ingezameld door onze donsleverancier. Ook onze eigen klanten kunnen aan deze stroom bijdragen! Het ingezamelde dons is een mix van dons en veertjes, en kunnen afkomstig zijn van zowel ganzen als eenden. Het dons wordt in Nederland gewassen, gekeurd en tot nieuw product gemaakt.