Wat is yak wol?

Yakwol is licht en zacht. Het is een bijzondere stof, omdat er niet veel wilde yaks meer zijn. De yaks die de wol leveren voor onze plaids lopen vrij rond in Mongolië en hebben een bijzondere ondervacht die geweldig goed isoleert. Dat moet ook wel, omdat de dieren warm moeten blijven bij temperaturen tot -40 graden.

De wol wordt niet geschoren maar tijdens de rui uitgekamd en daarna gewassen met natuurlijke zeep. De wol is dus geheel vrij van nare chemicaliën. Yakwol heeft van nature een intens mooie donkerbruine tint. Voor onze plaids hebben we er daarom voor gekozen de tint te laten behouden en de wol niet te verven.

Yakwol heeft alle mooie eigenschappen van wol: de wol ademt, isoleert, is zelfreinigend en neemt makkelijk vocht op om het ook weer af te staan. Daarnaast heeft yakwol de bijzondere eigenschap dat het geurafstotend is. Ten slotte is de wol zeer sterk, waardoor een deken van yakwol lang meegaat. De wol van de yak is zachter dan schapen- en merinowol en is sterker dan andere wolsoorten.

Naar de Yak dekens en plaids