Is er kans op een allergische reactie?

Een allergische reactie op natuurlijke materialen zoals wol komt zelden voor. Wel kunnen mensen met een droge of atopische huid last krijgen van huiduitslag – eczeem – wanneer ze bepaalde soorten wol dragen. Schapenwol bevat ruwere vezels wat bijvoorbeeld de huid zou kunnen irriteren. Wol van merinoschapen is veel fijner en kronkeliger dan gewone schapenwol, waardoor het minder op de huid krast. Andere wolsoorten (e.g., yak, alpaca, cashmere) zijn zelfs nog zachter voor de huid.

Wol voor Yumeko dekens en plaids wordt – nadat het is geschoren (schapen) of uitgekamd (geiten, yaks, alpaca’s) – alleen gewassen met natuurlijke zeep. Ze zijn dus vrij van nare chemicaliën die allergische reacties kunnen veroorzaken. Ook wordt de wol niet geverfd wat juist vaak de oorzaak blijkt te zijn van allergische huidreacties.

Sommige mensen zijn allergisch voor lanoline (ook wel wolvet of wolalcohol genoemd), dat van nature voorkomt in schapenwol. Zij moeten producten mijden waarin lanoline is verwerkt, zoals bepaalde crèmes, zalven en boenwas. Dermatologen zijn het er in het algemeen over eens dat het dragen van schapenwol gewoon kan. Eventuele huidirritaties worden veroorzaakt door contact met vezels.